sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

AJOKOIRATOIMINNAN ALKU SUOMESSA
  
Toisin kuin pystykorvat, jotka ovat olleet esi-isiemme seuralaisina ammoisista ajoista saakka, on suomenajokoira verraten nuori tulokas suomalaisten koirarotujenjoukossa. Se on muualta tuotujen ainesten avulla kehitetty olosuhteisiimme soveliaaksi jänistä ja kettua ajavaksi koiraksi.Monien mielestä se on maailman paras ajava koira. Suomen ajokoiran rotumerkit vahvistettiin vasta vuonna 1932.

Ajokoirat luetaan metsästyskoirarotuihin kuuluvaksi. Metsään ajokoira onkin valmis lähtemään kenen kanssa hyvänsä, usein yksinkin. Ajokoira on kotioloissa rauhallinen ja ihmisystävällinen, mutta metsään päästyään se muuttuu vilkkaaksi hakiessaan jälkiä ja suorastaan intohimoiseksi ajaessaan väsymättä saalista.

Useissa maissa olevat ajokoirat ovat hieman erilaisia. Koska maastot ovat erilaisia, niin koirat on jalostettu omiin olosuhteisiin sopiviksi. Suomessakin on kehitetty vähitellen oma erillinen ajokoirarotu. Harva asutus, vaikeakulkuiset korpimetsät, paksu lumi ja ilmasto-olot vaativat voimakasta, nopeaa ja intohimoista ajokoiraa. Aivan hyvin voidaan todeta, että verrattuna maailman lukuisiin ajokoirarotuihin, suomenajokoira on paitsi ulkomuodoltaan kaunis ja jalo myös käyttöominaisuuksiltaan parhaimpiin kuuluva. Yhtenä syynä tähän on varmasti ollut se,että meillä on ollut onni harjoittaa ajokoirametsästystä lähes ihanteellisissa olosuhteissa. Monessa muussa maassa on ollut toisin: asutus on tihentynyt ja riistakanta lisääntynyt (kauris Ruotsissa).
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti